HTML

jogos

A jogos.blog a jog visszásságaival, a való élet jogtalanságaival foglalkozik. Hülye jogszabályok, jogellenes hülyeségek, a magyar jogrendből vagy a rendelkezések konzekvens megszegéséből adódó abszurditások.

Friss topikok

  • jogász zsolti: @Kacor007: Én máshogy értelmezem: szerintem az a) pontban körülírt építmények alatt a jogalkotó a ... (2009.03.31. 21:55) Adókedvezményt mindenkinek!
  • szanna: Tanár vagyok. A tantestület még évekkel ezelőtt megvitatta a házi feladatok, felszerelések hiányán... (2009.03.31. 16:09) Karóval jöttél

Linkblog

Korhatárra tekintet nélkül

2009.03.22. 22:01 jogász zsolti

Elsősorban a filmek besorolásánál, zöld karika mellett látható minősítés a "korhatárra tekintet nélkül megtekinthető" (a mozgóképről szóló tv. alapján), de pl. a gyermekvédelmi törvény is használja ("korhatárra való tekintet nélkül") más tárgykörben ezt az értelmetlen szóösszetételt.

Ön belegondolt már, hogy mit jelent az, hogy egy film korhatárra tekintet nélkül megtekinthető? Ahogyan az okos jogászok mondanák, "nyelvtani-logikai elemzés" alapján azt, hogy ha korhatárral látják is el az adott alkotást, azt figyelmen kívül lehet hagyni, mivel a megfogalmazás szerint a korhatárra nem kell tekintettel lenni - aminek nyilvánvalóan semmi értelme, mivel akkor meg minek a korhatár.

Fontoskodó, jogászkodó megfogalmazással van dolgunk, amit helyesen, az egyértelmű jogalkotói szándéknak megfelelően "korra való tekintet nélkül megtekinthető", "minden korosztály által megtekinthető", "korhatár nélküli" vagy valami hasonló megfogalmazással kellene felváltani.

De amíg "a jogalkotó" rá nem jön, addig ez a hülye mondat sokmillió példányban replikálódik többek között a dvd-borítókon - hiszen a jogszabály kötelezővé teszi a használatát, vagyis törvényt sért, aki nem az értelmetlen megfogalmazást használja. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hülyeszabály jogászkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://jogos.blog.hu/api/trackback/id/tr911018998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása